maanantai 19. marraskuuta 2012

Päärynäinen keikauskakku

Minun teki mieli leipoa jotain, jossa oli päärynää. Ja koska keikauskakku on kaivellut mieleni perällä jo pidempää, päätin rohkeasti lähteä säveltämään päärynäistä keikauakskkua.


Päärynäinen keikauskakku

Vuoan pohjalle:

1 päärynä
30 g voita
muscovado (tai fariini) sokeria
kanelia

Taikina:

2 kananmunaa
105 g sokeria
30 g voita
1 purkki Piltti päärynäsosetta (125 g)
135 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5-1 tl kaaardemummaa

Leikkaa leivipaperista kakkuvuokaan (halkaisija 17 cm) sopiva pala leivinpaperia. Voitele ja jauhota vuoan reunat.
Leikkaa vuoan pohjalle tuleva voi ohuiksi lastuiksi ja asettele tasaisesti vuoan pohjalle. Ripottele voin päälle kanelia ja muscovado sokeria. Kuori ja viipaloi päärynä ja aseta vuoan pohjalle.
Sulata taikinaan tuleva voi ja lisää päärynäsose siihen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voiseos vaahtoon varovaisesti sekottaien. yhdistä kuivat aineet ja lisää nekin vaahtoon varovaisesti sekottaen. Kaada taikina päärynöiden päälle.
Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia.
Kun otat kakun uunista, varmista veitsellä ettei se ole tarttunut vuoan reunoihin kiinni. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ja kumoa se sitten tarjoiluastialle.


Tämä oli hyvää, tosin taikina oli makuuni ehkä hieman mautonta. Kaipasinkin siihen ehkä ripauksen kaardemummaa. Seuraavalla kerralla sitten....


26.11.2012
Sain tilaisuuden testata pohjaa kaardemumman kanssa ja pakko se on vaan sanoa, että tuli miljoona kertaa maukkaampi torttu! Tosin olen tässä syksyn aikana mieltynyt aika mausteisiin leipomuksiin, joten kaardemumman voi huoleta jättää myös pois pohjasta jos haluaa vähemmän mausteista makua kakkuunsa.

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Pistaasipähkinä-minikakut

Isäinpäivää ajatellessa mietin, mistä tuo lasteni isä pitäisi. Asiaa ei tarvinnut pohtia pitkään, vastaus oli pähkinöistä. Joten aloin etsimään pistaasikakku ohjetta. En halunnut kuitenkaan tehdä isoa kakkua vaan ajatus minikakuista viehätti. Tietenkään mitään sopivaa ohjetta suoraan minikakuille ei löytynyt ja ohje, joka viehätti, ei sisältänyt tietoa edes minkä kokoiseen kakkuvuokaan alkuperäinen kakku on tehty. Joten taikinan pienentäminen meni aikamoiseksi arpomiseksi ja varsin matemaattisissa tunnelmissa minikakkujen teko alkoikin.


Päätin käyttää minikakkujen valmistuksessa muffinssipeltiä ja päällystää minikakut tummalla suklaakuorrutuksella. Aikaisemmin tein koristeeksi pieniä tatteja sokerimassasta ja liitin varret ja hatut yhteen pikeerillä.



Pistaasipähkinä.minikakut (10 kpl)

100 g pistaasipähkinöitä
43 g vehnäjauhoja
11 g maissitärkkelystä
2 kananmunaa (letuaiset ja valkuaiset erikseen)
58 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
33g voisulaa

Jauha pistaasipähkinät jauhoksi tehosekoittimella. Sekoita pistaasijauhojen sekaan vehnäjauhot, maissitärkkelys ja vaniljasokeri.
Voitele ja jauhota 10 koloa muffinssipellistä.
Vatkaa keltuaiset vaahdoksi ja lisää sekaan vähitellen 44 g sokerista sekä sitruunamehu. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää loput (14 g) sokerit sekaan. Lisää keltuaisvaahto valkuaisvaahdon sekaan ja sekoita varovaisesti, mutta huolellisesti. Lisää jauhoseos ja sula voi vuorotellen vaahtoon niin, että lopetat jauhoseoksen lisäämiseen. Annostele muffinssipellin koloihin.
Paista 175 asteessa n. 20 min tai kunnes minikakut tuntuvat keskeltä kiinteiltä. Suojaa kakut leivinpaperilla n. puolivälissä paistoa ettei ne pala päältä.

Tumma suklaakuorrute on suoraan kinuskikissan blogista. Minikakkujen kuorruttamiseksi ohje on puolitettu. Pistaasikakunalkupeäinen ohje löytyy täältä.



Pistaasipähkinä-minileivokset oli todella hyviä! Tumma suklaakuorrute sopi todella hyvin pistaasin kanssa yhteen. Ja leivosten kokokin oli sopiva, jo yksi leivos oli tarpeeksi (tosin perheen miesväelle ei se yksi riittännyt).