maanantai 30. syyskuuta 2013

Kirpeä marja-marenkipiirakka

Löysin uusimmasta Maalla lehdestä varsin herkullisen puolukkamarenki ohjeen. Montaa päivää en ehtinyt reseptiä päässäni pyöritellä, kun se piti leipoa perheen iloksi.
Meillä on pakkanen täynnä puolukkaa, kiitos anopin ja apen. Ja silti käteen tarttui pelkkiä karpaloita piirkan leipomisen koittaessa. Kunnes löysin pussillisen pieniä ja punaisia marjoja... Jotka kiisseliä keitellessä paljastuivat punaherukoiksi!

Meillä ei siis syöty puolukkamarenkia vaan kirpeää marja-marenkipiirakkaa, jossa tällä kertaa täytteenä oli punaherukoita.


Marja-marenkipiirakka

Täyte:
5 dl marjoja (puolukka, karpalo, punaherukka...)
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 rkl perunajauhoja

Taikina:
70 g voita
1 dl ruokosokeria
2 kananmunan keltuaista
0,5 dl maitoa (tai kermaa)
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

Valmista ensin kiisseli. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan ja kiehauta. Älä keitä. Anna kiisselin jäähtyä.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunan keltuaiset ja sekoita huolellisesti. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina siihen. Kaada kiisseli taikinan päälle. Paista 200 asteessa n. 20 min.
Ennen kuin piirakka on valmis, vaahdota kananmunan valkuaiset ja lisää sokeri vähetellen sekaan. Kun piirakka on valmista, peitä sen pinta marengilla ja laita takaisin uuniin muutomaksi minuutiksi tai kunnes marenki on sanaut väriä pintaansa.



Vaikka epäilin suuresti tuleeko koko piirakkaa syötyä, niin kaikki hävisi nälkäisten perheenjäsenten suihin eilisen aikana. Tarkoituksella en olisi ikinä lähtenyt tekemään kiroeää marenkipiirakkaa punaherukoista, mutta tällä kertaa vahinko oli onnekas sattuma. Piirakka nimittäin oli todella hyvää!

1 kommentti: