perjantai 14. helmikuuta 2014

Mausteinen omanemoussekakku

Tässä kuussa leivontafoorumilla leivotaan kakkuja. Pääosassa komeilevat kakkupohjat sekä täytteet.

Minua alkoi haastetta miettiessä kiehtomaan ajatus omenamoussesta. Koskaan en ole moista valmistanut saatika maistanut, mutta ajatuksissa se tuntui taivaalliselta herkulta. Pelkkä mousse itsessää olisi hieman tylsä täyte, joten kaveriksi pääsi syksyllä valmistamani raparperihillo. Mielestäni tavallinen kakkuohja olisi ollut todella tylsä tuolla täyte-yhdistelmällä, vaan täytteet vaativat rinnalleen Makuja. Joten päädyin mausteiseen kakkupohjaan.




Mausteinen kakkupohja

100 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 dl maito
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1 tl kaardemummaa
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen sähkövatkaimella.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää noin puolet jauhoseoksesta vaahtoon sekoittaen sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella. Lisää huoneenlämpöinen maito ja loput jauhoseoksesta vuorotellen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun Ø 15 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Puolessa välissä paistoa laita tarvittaessa leivinpaperi suojaamaan kakun päällistä palamiselta.


Omenamousse

3-4 dl lohkottuja/kuutioituja omenia
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 sitruuna
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa

Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Lisää kattilaan sitruunankuoriraaste sekä omenat. Keitä kunnes omenat pehmenee. Hienonna omenat sauvasekoittimella sosemaiseksi massaksi. Anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä jäähtynyt omenasose ja kermavaahto toisiinsa. Purista sitruunasta mehua n. 1-2 rkl verran, kuumenna se ja liuota liivatelehdet mehuun. Kaada se ohuena nauhana omena-kerman joukkoon sekoittaen kokoajan.


Lisäksi tarvitset n. 2 dl raparperihilloa. Hillo valmistetaan hillosokeri pussin ohjeen mukaan.


Kokoa kakku leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan sisälle. Mousse on hyvin juoksevaa ennen jähmettymistään. Kostuta kakkupohjat muscovadosokerista valmistetulla sokerivedellä. Laita täytekerroksiin ensin raparperihilloa ja sen jälkeen moussea. Ohjeen mukainen määrä moussea riittää mainiosti tämän kokoisen kakun kahteen väliin. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mieluiten yön ylitse.


Minä käytin omenasoseen valmistamiseen syksyllä pakastettuja kotimaisia omenia, jotka oli maustettu kanelilla. Sopivat loistavasti! Ja kakusta tuli aivan mielettömän ihanaa, täynnä makuja!

1 kommentti:

  1. Voin hyvin kuvitella tämän olevan maukas herkkupala kahvin seurana !

    VastaaPoista