torstai 31. toukokuuta 2012

Kuusenkerkkäsiirappi

Olen joutunut toteamaan jo vuosia sitten, että sisälläni asuu jonkin sortin viherpiipertäjä. Haluaisin kovasti osata tehdä kaikkea hyvää luonnonantimista. Harmikseni olen saanut myös huomata, että sisälläni asuu Suuri laiskimus ja ne luonnonantimet tuppaa jäämään pääasiassa sinne luontoon.
Viime viikolla sain sukulaiseltani soiton, "Tarttetko nokkosta tai kuusenkerkkiä? Entäpä voikukkaa?" Voi Kyllä! Tarvitsen! Ja mikä voisi olla sen parempaa, kun että ne luonnonantimet kannetaan kotiovelle ja ainoa palkka mitä odotetaan on osa kuusenkerkkäsiirapista.
Nokkoset ryöpättiin eilen ja pienestettiin pakkaseen odottamaan talvea (toivottavasti ensi talvena tulee nokkoset syötyä ennen uutta satoa pois..) ja tänään oli kuusenkerkkien vuoro.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

1 osa kuusenkerkkiä
1 osa vettä
0,5 kg sokeria per litra kuusenkerkkiä

Liota kuusnekerkkiä vedessä yön ylitse. Keitä vettä ja kuusenkerkkiä n. 2 tuntia. Siivilöi kerkät pois ja ota vesi talteen. Lisää siivilöityyn veteen sokeri ja keitä n. 2 tuntia kokoajan sekoittaen. Mitä kauemmin keität, sitä tujumpaa siirappia tulee. Kaada siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje ne ilmatiiviisti.
Sopii leivonnaisiin, kastikkeeksi ja ja mausteeksi.
Siirappia ei suositella munuaistaudin sairastaneille, raskaana oleville eikä niille, joilla on vain yksi munuainen. Havupuiden hartsi saattaa ärsyttää munuaisia.


Minulla oli 1,2 litraa kerkkiä ja 1,2 litraa vettä. Sokeria laitoin 600 g. Ja kaikesta tästä tuli vajaa 6 dl siirappia, joka on muuten näin ohimennen sanoen Hyvää! Siirapista tuli aika tummaa ja aika jähmeää, keitin sokereiden laiton jälkeen vajaan 2 tuntia. Enkä kyllä sekottanut koko ajan, vaan sillointällöin, niin ettei siirapit kuohahtaneet yli kattilasta. Huomenna täytyy hakea kaupasta jäätelöä ja testata tätä ihanuutta kunnolla.

Mainittakoon vielä tähän loppuun, että kuusenkerkkiä ei saa mennä nyppimään naapurin puusta omin päin. Niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti