sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Täydellisen Pretzelin metsästys on alkanut

Vuosia sitten vietin muutoman kuukauden elämästäni Saksassa ja rakastuin sillä matkalla kahteen asiaan. Toinen oli saksalainen suodattamaton tumma hiivaolut ja toinen oli pretzelit. Kumpiakaan en ole saanut suomesta ja edelleen jaksan unelmoida niitä. Säädyllistä tummaa olutta (vaikkakaan ei sitä saksalaista) olen löytänyt asialle vihkiytyneistä pubeista, mutta pretzelit on jääneet löytämättä. Ilmeisesti niillä ei ole niin suurta kysyntää kotinurkilla.
Reilu viikko sitten täällä oli ruokatori, jossa mainostettiin olevan myynnissä mm. niitä himoitsemiani pretzeleitä. Menimmekin torille, mutta valitettavasti ne oli juuri sillä hetkellä loppu ja myöhemin kojulla oli sellainen jono, etten halunnut jäädä koettamaan onneani ulkomaalaisten herkkujen sokaisemien jonottajien kyynärpäitä varoen. Ja itseasiassa pretzeleiden hintakin oli aikasuolainen, 4 euroa yhdestä rinkelistä tuntui hieman yläkanttiin asetetulta.
Joten aloitin täydellisen pretzeli reseptin metsästyksen.


Valitettavasti tämä ei vielä ole SE resepti, jolla tyydyttäisin pretzelin himoni. Toisaalta siskoni ja mieheni olivat sitä meiltä, että koska he eivät ole maistaneet niitä alkuperisiä, oli nämä varsin maistuvia.

Pretzel nro 1 (15 kpl)

500g vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl sokeria
4-5 tl leivinjauhetta
250 kädenlämpöistä vettä
42 g tuoretta hiivaa
20 g voita

Sekoita aineet keskenään. Lisää suola viimeisten aineiden mukana joukkoon. Vaivaa taikinaa vöhintään 15 min. Taikinan tulee olla muotoiltavaa, mutta ei löysää ja sen tulee irrota kulhon reunoista. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 15 pitkulaiseen osaan. Pyöritä palat n. 30 cm mittaisiksi pötköiksi ja muotoile niistä pretzelin muotoisia. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Tee suolavesi (n. 1,8 dl vettä ja kourallinen suolaa). Uita pretzelit vesessä, laita liinan päälle ja suolaa (itse käytin hieman murskattua merisuolaa). Anna kohota 10 minuuttia.
Paista uunissa 15-25 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua ennen kun otat pretzelit pois.


Alkuperäisessä ohjeessa pretzelit uitettiin NaOH liuoksesssa, mutta minä en jaksanut lähteä metsästämään mistään 36% natriumhydroksidia, joten tyydyimme suolaveteen. Seuraavalla kerralla pitänee kuitenkin testata millaisia tulisi, jos pretzelit uittaisikin vesi-ruokasooda liuoksessa. Ja ennen seuraavaa kertaa täytyy etsiä toinen resepti ja toivoa sen olevan enemän NIIDEN pretzeleiden makuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti