tiistai 28. elokuuta 2012

Inkiväärikuppikakut

Meillä mies on suuri inkiväärin ystävä ja tämä oli hyvä tekosyy testata millaisia inkiväärikuppikakuista oikein tulisi. Raaka-aineetkin reseptissä vaikuttivat olevan aivan normaaleja, mutta hillotun inkiväärin löytäminen osottautui melko ylivoimaiseksi tapaukseksi. Lopulta löysin sitä paikallisesta suuremmasta tavaratalosta. Siellä ne seisoi orpona säilykepersikoiden kainalossa, kaikki kaksi purkkia! Ystävällisesti jätin vielä toisen purkin kauppaan (kiitos kuuluu osittain hillottujen inkiväärien ruokottoman kallille hinnalle), sieltä voi joku toinen tarvitseva saada onnistumisen tunteita säilykepurkki osastolla.



Inkiväärikuppikakut (12 kpl)

120 g vehnäjauhoja
140 g sokeria
1½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
¼ tl maustepippuria
40 g normaali suolaista huoneenlämpöistä voita
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
¼ tl vanilja-aromia
n. 80 g hillottua inkivääriä hienoksi pilkottuna (säilytä sokeriliemi!)

kuorrute:
½ dl maitoa
1 reiluhko pala tuoretta inkivääriä
200 g tomusokeria
62 g suolatonta huoneenlämpöistä voita
¼ sitruunan raastettua kuorta

Mittaa kuorrutteen maito kulhoon. Kuori tuore inkivääri ja palasta 4 osaan, laita inkiväärin palat maidon sekaan, kansi kulhoon päälle ja jääkaappiin 2 h-12 h ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.
Mittaa jauhot, sokeri, kaneli, pippuri, leivinjauhe ja voi kulhon ja sekoita sähkövatkaimella (tai monitoimikoneella). Kaada puolet maidosta erilliseen kulhoon, lisää kananmuna ja vanilja-aromi sekaan. Sekoita aineet keskenään. Kaada loput maidosta jauho-sokeri-voi-seokseen kokoajan sekottaen. Kun aineet on sekottuneet, kaada maito-muna seos myös kulhoon ja sekoita suurimmalla nopeudella kunnes taikina on tasaista. Lisää pilkottu inkivääri joukkoon ja sekoita käsin. Annostele taikina 12 muffinssi vuokaan niin, että vuoasta jää 1/3 täyttämättä. Paista 20-25 minuuttia.
Sillä välin kun muffinssit on uunissa, mittaa pieneen kattilaan 1 dl hillotun inkiväärin sokerilientä ja 1 dl vettä. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä n. 10 min tai kunnes n. 1/3 seoksesta on haihtunut.
Kun otat kuppikakut uunista, valuta niiden päälle 1-2 tl sokerilientä per kuppikakku. Anna niiden jäähtyä ennen kuorrutteen tekoa.

Sekoita tomusokeri, raastettu sitruunankuori ja voi keskenään. Poista inkiväärimaidon seasta inkiväärit ja lisää maito tomusokeriseoksen joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekottaen sähkövatkaimella. Jatka vatkaamista suurimmalla nopeudella n. 5 min kunnes kuorrute on tasaista ja kuohkeaa. Kuorruta kuppikakut.

Koristele kuppikakut sitruunankuoriraasteella ja palotelluilla hillotuilla inkivääreillä.



Täytyy kyllä myöntää, että nämä kuppikakut olivat järkyttävän hyviä! Ei lähellekään niin makeita ällötyksiä kun edelliset kuppikakut joita testasin, vaan ihanan mausteisia ja raikkaita. Uskoisin, että näitä tehdään seuraavan kerran viimeistään jouluna, mausteisen makunsa vuoksi voin kuvitella nämä yhdeksi herkuksi joulupöytään. Tosin ennen sitä minun täytyy oppia hilloamaan inkivääriä itse.

1 kommentti:

  1. Mä oon tehnyt hillottua inkivääriä, täällä: http://taikataikinat.blogspot.fi/2011/03/paarynainen-suklaatorttu.html
    Tosin tuossa se inkivääri on raasteena mut ei kai sitä mikään tai kukaan estä hilloamasta palasinakaan :)
    Näitä vois kyllä kokeilla, oon alkanut tuohon inkivääriin tykästyä..

    VastaaPoista