tiistai 14. elokuuta 2012

Jäälauttaleivokset

Törmäsin eräällä keskustelupalstalla jäälauttaleivoksiin ja ne sai veden herahtamaan kielelle. Tutkin blogeja ja tulin siihen tulokseen, että näiden täytyy olla aivan erinomaisen herkullisia! Joten olihan niitä pakko koettaa tehdä itsekin.

Jäälauttaleivokset (20-25 kpl)

Pohja:
200g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 munan keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl nestettä (kermaa, maitoa, vettä, punssia, likööriä tms.)
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 levy suklaata (esim. 200g Fazerin sinistä)

Marenki:
3 munan valkuaista
2 dl sokeria

Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
Sekoita pehmeää rasvaa sähkövatkaimella ja lisää munankeltuaiset yksitellen. Lisää neste ja kuivat aineet edelleen vatkaten sähkövatkaimella. Levitä taikina leivinpaperille (ei tarvite olla ihan uunipellin kokoinen taikinalevy). Palasta suklaa, laita suklaapalat taikinan päälle ja painele ne kevyesti taikinaan.
Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen kokoaajn vataten. Kun marenki on valmista, levitä se suklaan päälle. Paista n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilemista.

Torttu ennen marengin levitystä 


Alkuperäisessä ohjeessa Juhlattaren blogissa kehotetaan vaahdottamaan voi ja sokeri, mutta onnettoman sisälukutaitoni ansiosta sekoitin KAIKKI kuivat aineet keskenään, kuten ohjeessa käskettiin. Vasta kun olin saanut sokerit hyvin sekoitettua jauhoihin, tavasin ohjetta eteenpäin ja huomasin, ettei sokerit kuuluneet ollenkaan jauhojen joukkoon (vaikka ne kyllä minusa ovat kuivia aineita). Samoin korvasin vanilliinisokerin vaniljasokerilla, en ymmärrä miksi ihmiset käyttävät tuota kun parempaakin ainetta on saatavilla. Tosin laitoin vaniljasokeria kyllä aika reippaalla kädellä, a teelusikallista ei riitä alkuunkaan.

Olin myös hieman pettynyt leivoksiin (johtuu ehkäpä kämmeistäni ja aineiden korvaamisesta toisella?), mutta odotin jotain enemän. Lapsille kyllä taas kerran maistui (ja miehelle). Ehkä tuo pellillinen siis tulee syötyä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti