torstai 14. maaliskuuta 2013

Battenberg Cake - Battenbergin kakku

Tähän kakkuun törmäsin joskus tuijottaessani brittiläistä leivontaohjelmaa. Kakku jäi takaraivoon muhinmaan ja odottamaan otollista aikaa. Nyt se aika koitti ja päätin yrittää leipoa Battenbergin kakun.
Kakun periaate on todella yksinkertainen. Leivot vain kaksi eriväristä kakkupohjaa ja leikkaat niistä neljä saman kokoista pitkulaista nelikulmiota. Mutta käytäntö ei ollut ihan niin yksinkertaista enää.


Battenberg Cake


175 g voita
175 g hienoa sokeria
3 kananmunaa
2 rkl maitoa
175 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
punaista elintarvikeväriä

aprikoosihilloa
250 g marsipaania
Tomusokeria


Vuoraa 20 cm x 20 cm vuoka leivinpaperilla. Tee leivinpaperista keskelle jakaja.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat ja maito ja sekoita kokoajan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi jauhoseos ja kääntele se taikinan sekaan. Jaa taikina kahtia ja värjää toinen vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä.

Laita tekemäsi jakaja vuokaan keskelle. Täytä toinen puoli vuoasta punaisella taikinalla ja toinen vaalealla taikinalla. Pidä jakajasta kiinni, että se pysyy vuoan keskellä.

Paista 180 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat valmiita. Anna pohjien jäähtyä 10 minuuttia ja poista sen jälkeen vuoasta. Anna jäähtyä kokonaan.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, leikkaa kummankin värisestä pohjasta kaksi päistään neliön muotoista palaa. Puserra aprikoosihillo siivilän läpi. Voitele kakkupohjista hillolla ne sivut, jotka tulevat toisiaan vasten ja liitä ne yhteen. Kaulitse marsipaani tomusokerilla jauhotetulla alustalla. Tee marsipaanilevystä niin leveä kun kakulla on pituutta ja neljä kertaa niin pitkä kun kakulla on korkeutta (jotta sen saa näppärästi käärittyä kakun päälle). Levitä marsipaanin päälle aprikoosihilloa ja kääri kakku marsipaaniin. Leikkaa päät niin, että kuvio näkyy.


Kuten näkyy, en saanut leikattua nelikulmioista täysin samankokoisia ja kakku onkin hieman vinsallaan. Mutta varsin kelvollinen ensisuoritus. Perhe söi kakun suihinsa yhdessä hujauksessa ja aloimme haaveilemaan kakun pähkinä-suklaa versiosta. Mutta sitä ennen minun täytyy keksiä hyvä syy ostaa ihan oikea neliövuoka!

2 kommenttia:

  1. Tämä kakku on niin-niin hyvää - käyn sitä aina silmäilemässä, kun nyt en viitsi täyttää pakastinta. Se pitäisi saada tyhjäksi alkavan kesän retkien vuoksi.
    Iloista Vappua!

    VastaaPoista
  2. oih! taidan kokeilla, ku näyttää herkulliselt! :)

    VastaaPoista