tiistai 8. lokakuuta 2013

Pähkinä-hedelmäleipä

Syyskuun leivontafoorumin haasteena oli leipoa kaksi leipää, tumma ja vaalea. Tumma leipä ei aiheuttanut ongelmia, tiesin välittömästi ruisleivän leivontapäivien oleva pitkästä aikaa taas edessä. Sensijaan vaaleaa leipää en ole kauhean paljon leiponut. Aloinkin koluamaan internettiä lävitse houkuttelevan leivän toivossa.
Ja kuten on käynyt joskus muulloinkin, ei sitä oikealta kuullostavaa reseptiä meinannut löytyä. Joten listasin parhaita paloja useista eri resepteistä ja sävelsin omasta päästäni loput. Ja niin siitä syntyi syntisen maukas pähkinä-hedelmäleipä.
Pähkinä-hedelmäleipä (2-3 kpl)

30 g saksanpähkinöitä
30 g cashewpähkinöitä
30 g rusinoita
30 g kuivattuja karpaloita
1 pss kuivahiivaa
n. 0,5 dl siirappia
250 g spelttijauhoja
30 g vehnäleseitä
n. 350 g vehnäjauhoja
5 dl vettä
0,5 tl suolaa

Lisää lämpimään veteen spelttijauhot, vehnäleseet, pähkinät, rusinat, karpalot, siirappi ja hiiva. Sekoita löysäksi velliksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla alustaen taikinaa. Jatka alustusta niin kauan kunnes taikina on hieman tahmaista mutta muotoiltavaa, eikä se tartu enää käsiin kiinni. Lisää suola alustusvaiheen loppupuolella. Anna kohota n. kaksinkertaiseksi.
Kohoamisen jälkeen pyörittele 2-3 leipää. Voitele leivät laimealla vesi-siirappi seoksella ja koristele ripottelemalla vehnäleseitä leipien pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes leipien pohjasta kuuluu kumea ääni kopauttaessa. Jos leipien pinta alkaa tummua liikaa, alenna lämpötilaa 175 asteeseen.Nämä leivät katoaa meillä parempiin suihin yhdessä hujauksessa. Leipään leivotut pähkinät, rusinat sekä karpalot antaa leivälle yllätykselisen mauan eikä nämä tarvitse päälleen muuta kun kerroksen voita.
Suosittelen testaamaan!

Sijoituin leivilläni syyskuun haasteessa kolmannelle sijalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti