tiistai 24. kesäkuuta 2014

Karjalanpiirakat

Lapsuuteeni on kuulunut lomat mummolassa. Kesäisin mummo teki aina mansikkakakkuja ja serkun kanssa jaksettiin istua ulkona pelaamassa Monopolia samalla syöden ituja mummon valmistaman salaatinkastikkeen kera. Talvisin mummo paistoi ruisleipiä sekä karjalanpiirakoita ja joskus minäkin istuin pöydän ääressä rypyttämässä mummon täydellisiä piirakkakuoria.
Kävin lasten kanssa sukuloimassa alkukesästä ja mummo sulatti niitä piirakoitaan kahvipöytään. Meidän kuopus on aina pitänyt riisipiirakoista ja isomummon piirakat teki lapseen suuren vaikutuksen! Toiveena olikin että leivottaisi kotonakin piirakoita. Joten illalla keitin riisipuuron valmiiksi jääkaappiin odottamaan ja aamulla aloitettiin taikinen valmistus....


Karjalanpiirakat

Valmista riisipuuro puuroriisipussin ohjeen mukaan. Tee puuro 1 litraan maitoa. Puuron voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä tai tee se ennen taikinan valmistusta, jotta se ehtii jäähyä ennen kuorien täyttämistä.

3,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
Voisulaa voiteluun

Mittaa kulhoon kylmä vesi, jauhot, suola ja öljy. Sekoita puuhaarukalla ja lopuksi vaivaa taikinasta käsin sileää ja kiinteää.
Laita uuni lämpiämään 250 °C. Jos omistat leivinkiven, laita se lämpiämään uuniin. Kaulitse taikina 0,5-1 cm paksuiseksi levyksi. Käytä runsaasti ruisjauhoja, ettei taikina tartu pöytään kiinni. Painele levystä snapsilasilla pyörylöitä. Pinoa pyörylät kasoihin odottamaan. Kaulitse pyörylät ohuiksi ympyrän muotoisiksi kuoriksi. Pinoa kuoret päällekkäin, laita väliin ruisjauhoja ettei kuoret tartu toisiinsa kiinni.
Täytä kuoret. Laita jokaiselle kuorelle n. 1 rkl riisipuuroa niin, että reunoille jää n. 1 cm ilman täytettä. Varmista että täytettä tulee myös piirakan päihin. Käännä kuoren sivut täytteen päälle ja rypytä sivut. Aseta piirakat pellille tai leivinkivelle leivinpaperin päälle. Paista 15-20 min. Voitele piirakat heti paistamisen jälkeen voisulalla. Pinoa piirakat astiaan ja peitä se voipaperilla/leivinpaperilla.


Taikinasta tuli 36 kappaletta piirakoita ja maitolitraan valmistettu puuro riitti hyvin. Ja täytyy sanoa, ettei mikään voita uunituoreiden karjalanpiirakoiden makua! Kuopuksen tuomio piirakoista oli "parempia kun isomummon piirakat".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti