sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Pekoni-sipulimuffinsseja, suklaamoussekakkua ja brandy snapseja

Huomenna mies täyttää viittä vaille täysiä vuosia ja tänään kahvitellaan merkkipäivän tienoilta. Päätin rohkeasti taas testata kaikkea uutta ja hauskan kuuloista leipomusta silläkin uhalla, että kaikki menee päin sitä itteensä. Tarjottavien listalle pääsi pekoni-sipulimuffinssit, suklaamoussekakku (josta piti tulla suklaa-pähkinämoussekakku, mutta hukkasin meille kotiin pähkinärouheen kriittisessä vaiheessa, joten kakku supistuin pelkäksi suklaamoussekakuksi) ja brandy snapsit.


Pekoni-sipulimuffinssit 12 kpl

Paketillinen pekonisiivuja (140 g)
2 dl maitoa
60 g sulaa voita
1 muna
2 rkl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 isohko sipuli
basilikaa

Paista pekonisiivut rapeiksi ja laita talouspaperin päälle jäähtymään (ylimääräinen rasva imeytyy paperiin). Kuullota sipulisilppu pekonin rasvassa.
Vatkaa mun akevyesti ja lisää joukkoon maito, sokeri ja sula voi. Sekoita. Siivilöi sekaan vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita aineet sekaisin. Murskaa pekonit taikinan sekaan, lisää sipulit ja pienennä haluamasi määrä basilikaa sekaan. Sekoita ja jaa taikina 12 mufinssivuokaan.
Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.





Suklaamoussekakku

Kakkupohja uunipellillä

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl venhäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi vaahdon sekaan pienissä erissä. Ota osa taikinasta pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille haluamaasi kuviota. Laita pelti hetkeksi pakkaseen.
Laita yli jääneet pursotus taikinat takaisin kulhoon ja siivilöi kaakaujauhe sekaan. Sekoita varovaisesti. Ota pelti pakkasesta. Kaada loput taikinat pellille ja tasoita. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita paistamisessa käytetty leivinpaperi heti.


Suklaamousse

2 liivatelehteä
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
n. 80 g tummaa suklaata
1-2 rkl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Vaahdota kerma. Yhdistä vaahdot. Sulata suklaa, anna jäähtyä hieman ja lisää vaahdon sekaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota liivatelehdet veteen (jos ne ei meinaa liueta, voit kuumentaa vesi-liivate seosta varovaisesti mikrossa). Kaada liivate ohuena nauhana vaahdon sekaan kokoajan sekoittaen.


Kakun kokoaminen

Mittaa vuokasi ympärysmitta ja halkaisija. Leikkaa kakkupohjasta irtopohjavuoan korkuinen kaistale reunoiksi (reunus kannattaa tehdä kahdesta kaistaleesta). Leikkaa kaksi ympyrää (pohja ja kansi), joiden halkaisija on n. 2 cm pienempi kuin kakkuvuokasi halkaisija. Minä tein kakun 17 cm halkaisijalta olevaan vuokaan, joten ympyröideni halkaisijat oli 15 cm.
Kostuta reunakaistaleet nurjalta puolelta ja aseta irtopohjavuoan reunoille. Aseta pohja vuokaan ja kostuta. Kaada mousse kakun sisälle (mousse kannattaa tehdä vasta kun on leikannut kakkupohjasta sopivan kokoiset osat). Kostuta kantta hieman nurjalta puolelta ja aseta se paikoilleen. Laita jääkaappiin vähintään muutomaksi tunniksi jähmettymään.






Brandy snaps 12 kpl

55 g voita
55 g ruokosokeria
55 g vaaleaa siirappia
50 g vehnäjauhoja
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl sitruunamehua

Tarvitset myös puisen kauhan, metallisen vispilän tms jossa on ohut lieriönmuotoinen varsi, jonka ympärille voit kääriä keksit. Puinen varsi kannattaa öljytä.

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen ja vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
Mittaa voi, sokeri ja siirappu pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna varovaisesti miedolla lämmöllä kunnes voi on sulanu ja sokeri liuennut (menee n. 15 min). Älä anna seoksen kiehua.
Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä 2-3 minuuttia. Siivilöi jauhot ja inkivääri seokseen ja lisää sitruunamehu. Sekoita huolellisesti. Annostele uunipellille 4 x ruokalusikallinen seosta (jätä leviämis varaa!), eli paistat 4 keksiä per pelti. Paista 10-15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kullanruskeita ja pitsimäisiä.
Anna keksien jäähtyä hieman kunnes pystyt kierittämään ne kauhan tms ympärille (varo ettet polta sormiasi). Jos keksit jähmettyy liikaa ennen kierittämistä tai kierittäessä, laita pelti hetkeksi takaisin uuniin ja keksit pehmenee uudelleen. Paista yksi pelti kerralla että ehdit kieritellä keksit tötterölle.


Anna keksirullien jäähtyä täysin ja täytä sen jälkeen kermavaahdolla.


2 kommenttia:

  1. Nam mitä herkkuja.. ei pitäis nälkäisenä tulla kattelemaan. Miksette asu lähempänä et vois tulla aina iltakahville!?
    Mistä toi brandy snapsien nimi tulee, tiedätkö? Mä ajattelin että niissä olis ollut brandyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brandy snapsien nimi on kyllä harhaanjohtava. Ei hajuakaan mistä moinen nimi on tullut. Itse ajattelen, että kai niitä on olu tapana napostella samalla kun siemailee brandya :D

      Poista