perjantai 14. joulukuuta 2012

Mantelinen karpalokakku

Joulun lähestyessä mielen valtaa jouluiset maut. Karpaloinen kahvikakku kuulostaa jouluiselta ja kaikenlisäksi on todella kauniin näköinen. Ja mikä parasta, vihdoinkin on joku järkevä paikka, mihin käyttää noita karpaloita pakkasesta!
Jos mietit, mitä leipoisit jouluksi, niin suosittelen lämpimästi tätä kakkua.



Mantelinen karpalokakku

Karpalo täyte:

1 dl vettä
1 dl sokeria
2 dl karpaloita

Laita sokeri ja vesi pieneen kattilaan. Kiehauta. Lisää karpalot kattilaan ja kiehauta uudelleen. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä n. 10 minuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi.


Taikina:

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
100 g voita
2 dl sokeria
2 isoa munaa
1 tl manteliaromia
200 g kermaviiliä
1 dl pähkinärouhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota tasapohjainen kuivakakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm) tai irtopohjavuoka (tällöin voit halutessasi rakentaa foliosta keskitötterön).
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään. Laita voi ja sokeri kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella ne hyvin sekaisin. Lisää munat yksitellen ja sekoita ne sähkövatkaimella. Lisää munien jälkeen manteliaromi. Lisää 1/3 jauhoseoksesta ja vatkaa sähkövatkaimella ne taikinaan. Lisää puolet kermaviilistä ja sekoita taas. Lisää 1/3 jauhoista, sekoita. Lisää loput kermaviilistä, sekoita. Lisää loput jauhoista, sekoita.
Laita 2/3 taikinasta vuokaan ja tasoita pinta. Laita karpalotäyte taikinan päälle ja täytteen päälle loput taikinat. Tasoita tasaiseksi. Ripottele pähkinärouhe taikinan pinnalle. Paista 40-45 minuttia tai kunnes kakku on kullanruskea.
Paistamisen jälkeen anna kakun jäähtyä 10-15 minuttia ennen kun koristelet sen.


Mantelinen kuorrute:

2 dl tomusokeria
0,5 tl manteliaromia
vettä

Laita tomusokeri kulhoon ja lisää manteliaromi sen joukkoon. Lisää vettä vähitelleen teelusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on juoksevahkoa. Koristele kakku kuorrutteella.




Niin, ja mitä tulee keskitötterön rakentamiseen itse. Minä en omista muita tasapohjaisia kakkuvuokia kun irtopohjavuokia. Mutta halusin silti kakun keskelle reiän (koska on hauskan näköistä kun kuorrute valuu myös keskireiän reunoja pitkin), joten jouduin askartelemaan sellaisen foliosta. Valitsin sopivan kokoisen lasin (eli tuopin) ja päällystin sen sopivalle korkeudelle saakka foliolla.  Katsoin, että foliota tulee myös lasin reunan ylitse. Ylitse menevän osaan leikkasin suikaleita, jotka taitoin vuoan pohjalle (jotta keskitötterö pysyy varmasti pystyssä). Vuoan pohjalle leikkasin vuoan kokoisen palan leivinpaperia ja paperin keskelle keskitötterön kokoisen aukon. Vaikka hieman epäilin onnistumistani saada leivinpaperit ja foliot kakun pohjasta irti, onnistui se hyvin.

Ja mitä tulee itse kakkuun, niin manteli ja karpalo on täydellinen makuyhdistelmä! Pähkinärouhe kakun päällä antaa vielä oman arominsa makuihin.

1 kommentti: